Sekcija

  • O PROGRAMU

    Cilj programa je: Sticanje osnovnih znanja o uzrocima nastanka i fiziološkim promenama kod celijakije, kliničkoj slici i lečenju; Razumevanje značaja pravilne ishrane kod obolelih od celijakije; Usvajanje preporuka o vrstama bezglutenske hrane i namirnicama koje mogu sadržati skriveni gluten.

    Dodatne informacije

    • Vrsta programa: Elektronski test
    • Autor (klikni na ime): Snežana Ralić Maričić
    • Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
    • Akreditovan za: Medicinske sestre (medicinska sestra - tehničar, pedijatrijska sestra, strukovna patronažna sestra, patronažna sestra, medicinska sestra - vaspitačica)
    • Bodovi za korisnika: 5
    • Bodovi za autora: 7
    • Broj akreditacije: D-1-1164/18
    • Broj odluke: 153-02-3135/2018-01
    • Akreditovan dana: ponedeljak, 19. novembar 2018.
    • Akreditacija važi još:
    • Kratak sadržaj: Celijakija ili glutenska enteropatija je nasledno, autoimuno, hronično oboljenje sa nespecifičnom simptomatologijom, uslovljeno nepodnošljivošću glutena, koje se može pojaviti u bilo kom životnom dobu. Upravo zato je neophodno da zdravstveni radnici različitih profila i koji rade sa populacijom različitih uzrasnih kategorija obnove i unaprede svoje znanje o ovom oboljenju. Specifično znanje o celijakiji i veštine da se to znanje prenese pacijentima i članovima njihovih porodica je od velikog značaja u terapiji ove bolesti. Celijakiju karakteriše trajna nepodnošljivost glutena. Gluten je belančevina koja se nalazi u žitaricama: pšenici, ječmu, raži i ovsu. Ova belančevina daje testu elastičnost i pomaže podizanje testa. Naziv potiče od latinske reči gluten - lepak. Kod celijakije gluten izaziva upalni proces (autoimunu reakciju) koji zahvata sluznicu tankog creva i uzrokuje propadanje unutrašnje apsorpcione površine tankog creva. To dovodi do smanjene apsorpcije hranljivih materija. Prvi opisi celijakije potiču iz 1. veka, dok je prvi klinički opis dao Samuel Gee 1887. godine na predavanju u Londonu. Glutenska enteropatija je asimptomatska, nespecifična bolest i zato je veoma značajno što ranije prepoznati oboljenje i odmah početi sa lečenjem. Prema rezultatima studija koje su rađene u razvijenim zemljama na postavljanje dijagnoze nekada se čeka preko 10 godina. Smatra se da oko 1% svetske populacije ima celijakiju. Kod sumnje na celijakiju zlatni standard je biopsija početnog dela tankog creva. Najčešće se uzima 4 - 6 uzoraka duž duodenuma, kao i određivanje nivoa serumskih antitela. Najčešći simptomi celijakije su: anemija, glavobolja, umor, malapsorpcija, proliv, bol u trbuhu, masna jetra, afte, meteorizam, gubitak telesne težine, depresija. Prema simptomima postoji podela celijakije na četiri grupe: klasičan, atipičan, subklinički i latentan. Promene na nivou creva su reverzibilne i zavise od unosa hrane bez glutena. Bezglutenska ishrana je glavni i doživotni lek, koji dovodi do povlačenja simptomatologije, kao i smanjenja mogućnosti nastanka komplikacija. Bezglutenska ishrana treba da bude individualno korigovana, hiperenergetska i hiperproteinska. Raznovrsnost, energetska izbalansiranost i uravnoteženost su, takođe,  karakteristike  ishrane obolelih od celijakije. Pšenicu, raž, ječam i ovas, kao i sve proizvode nastale preradom ovih žitarica treba isključiti iz ishrane obolelih od celijakije. Žitarice poput: kukuruza, heljde, pirinča i prosa su dozvoljeni u ishrani obolelih od celijakije, jer ne sadrže belančevinu gluten. Namirnice poput: jaja, mesa, mleka, masti, ulja, voća, povrća i šećera ne sadrže gluten. Oprez je potreban kod prerađevina koji nastaju od bezglutenskih proizvoda, kada se u procesima proizvodnje dodaju aditivi, skrob, pojačivači aroma i sl. koji sadrže gluten. Upravo zbog toga se u bezglutenskoj ishrani ne koriste namirnice poput: sladoleda, fermentisanih mlečnih proizvoda, industrijski proizvedenih gotovih jela, instant kafa sa dodacima, frapei, čokolade, bombone, kakao, puding, voćni jogurti, mesne prerađevine, topljeni sirevi, pojedine vrste alkoholnih napitaka itd. Na inicijativu Udruženja Srbije za celijakiju, RFZO je odobrio mesečno izdavanje na recept 7 kg bezglurenskog brašna osobama obolelim od celijakije.
    • Obavezna literatura: 1. Snežana Ralić Maričić, Master javnog zdravlja i nutricionista "Celijakija", prezentacija predavanja
    • Dopunska literatura: 1. Green PHR, Lebwohl B, Greywoode R. Celiac disease. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2015. 135(5): 1099-106; 2. Tonuttia E, Bizzaro N. Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity. Autoimmunity Reviews, 2015. 13(4–5): 472-6; 3. Plugis NM , Khosla C.Therapeutic approaches for celiac disease. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 2015. 29(3): 503-21; 4. Jnawali P, Kumar V, Tanwar B.Celiac disease: Overview and considerations for development of gluten-free foods. Food Science and Human Wellness, 2016. 5(4): 169-76; 5. Lebwohl B, Cao Y, Zong G, Hu FB, Green PHR, Neugut AI et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ 2017; 357
    • Veb sajt autorke testa: www.porodicninutricionista.com
    • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa.
    • Broj pitanja u testu: 50
    • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

    Preporučite prijateljima



    Ostavite komentar

    Otvorite korisnički nalog

    • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

    • koraci

      Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

      Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

      koraci

      Upoznajte se sa testom

      Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

      Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

      koraci

      Upoznajte se sa literaturom

      Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

      U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

      koraci

      Pristupite rešavanju testa

      Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

      koraci

      Popunite evaluacioni upitnik

      Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

      koraci

      Preuzmite potvrdu

      Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

      • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

        Za uplate iz Srbije

        Za uplate izvan Srbije

        Cena: 15 €

        Account with institution:

        SWIFT CODE: DBDBRSBG
        BANCA INTESA AD, BEOGRAD
        Milentija Popovica 7b
        Beograd,
        Republika Srbija

        Beneficiary:

        IBAN: /RS35160005400000501393
        Akademija za kont.medicinsku edukaciju
        Resavska 84
        Beograd
        Republic of Serbia

        Remittance information: A-1-

          •  1. Snežana Ralić Maričić, Master javnog zdravlja i nutricionista "Celijakija", prezentacija predavanja Datoteka
            487.5Kb PDF document
            Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
          •  TEST: Celijakija
            Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
        • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.