Sekcija

 • O PROGRAMU

  BROJ AKREDITACIJE A-1-2175/19

  BROJ ODLUKE 153-02-01685/2019-01

  Cilj programa je: Sticanje znanja o: najčešćim inflamatornim oboljenjima kože i njihovoj klasifikaciji; etiopatogeneze i učestalosti najčešćih inflamatornih oboljenja kože; smernicama za prepoznavanje tipičnih kliničkih slika najčešćih inflamatornih dermatoza; savremenim terapijskim principima u lečenju najčešćih inflamatornih oboljenja kože; značaju adekvatne nege kože u prevenciji i lečenju ovih dermatoza i upoznavanje sa načinima pravilne nege kože; Usvajanje savremenog pristupa (u dijagnostici, terapiji i nezi).

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Doc.dr Mirjana Gajić Veljić
  • Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
  • Akreditovan za: Lekare (specijalnost: dermatovenerologija, opšta medicina, medicina rada, pedijatrija, imunologija, medicinska mikrobiologija), medicinske sestre, zdravstvene tehničare (farmaceutske tehničare)
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: A-1-2175/19
  • Broj odluke: 153-02-01685/2019-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 19. avgust 2019.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Najčešća inflamatorna oboljenja kože sa kojima se svakodnevno sreću zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su neželjene reakcije na lekove (urtikarija, egzantem, erythema exsudativum multiforme minor, fiksni eritem), zatim oboljenja iz grupe ekcema (atopijski dermatitis, kontaktni alergijski i iritativni dermatitis, seboroični dermatitis, dishidrotični ekcem), eritemoskvamozne dermatoze (psorijaza, seboroični dermatitis, pityriasis rosea), ubodi insekata, alergijske reakcije na ubode insekata, neke dermatoze izazvane fizičkim faktorima (intertrigo, polimorfna svetlosna erupcija).
   Takođe, postoji veliki broj ljudi sa problemom suve kože usled atopijske konstitucije i starenja kože, kojima su potrebne pravilne preporuke za upotrebu emolijentnih preparata i negu kože.
   Postoji potreba da se farmaceuti i farmaceutski tehničari, kojima se pacijenti najčešće prvo obraćaju za pomoć, upoznaju sa tipučnim kliničkim prezentacijama najčešćih inflamatornih dermatoza i savremenim terapijskim pristupom. Veoma je važno pacijentu dati prave smernice u daljem postupanju. Najčešće je potrebno pacijenta uputiti dermatologu ili lekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali će često preporuke za negu i eventualno kratkotrajno lečenje blagih formi pojedinih dermatoza biti od velike pomoći pacijentu.
   Upoznavanje sa manifestacijama bolesti i načinima lečenja, a u cilju dobre saradnje sa dermatolozima, od velike su korosti za pacijenta. Nije retkost da pacijenti dobijaju pogrešne informacije od strane farmaceuta i tehničara zbog nedovoljne informisanosti, a koje često utiču na ishod lečenja pacijenata (najčešće o primeni lokalnih kortikosteroida, kalcineurinskih inhibitora, a posebno lokanih antihistaminika).
   Za većinu inflamatornih dermatoza prvi korak u lečenju jeste aplikacija kortikosteroidnih preparata za lokalnu primenu. Kada se bira kortikosteroidni preparat, cilj je da se u najkraćem vremenskom periodu postignu maksimalni terapijski efekti sa minimalnim (ili bez) neželjenim efektima. Kortikosteroidi za lokalnu primenu deluju antiinflamatorno, antipruriginozno i inhibiraju proliferaciju epiderma. Njihova efikasnost zavisi od hemijske strukture, koncentracije i tipa podloge u koju su inkorporisani. Izbor topikalnih kortikosteroida zavisi od vrste oboljenja, težine kliničke slike, uzrasta bolesnika, delova tela koji su zahvaćeni lezijama, veličine zahvaćene površine tela i dužine trajanja terapije. Ukoliko se primenjuju na pravilan način, topikalni kortikosteroidi su nezamenljivi i sigurni preparati u svakodnevnoj kliničkoj praksi.
   Postoje lekovi koji su od velike pomoći pacijentima, naročito ako povoljno utiču na vrlo neprijatne simptome koji narušavaju kvalitet svakodnevnog života kao što je pruritus. Savremeni, nesedirajući sistemski antihistaminici su od velikog značaja, kao monoterapija (urtikarija) ili kao sastavni deo terapije kod brojnih akutnih i hroničnih inflamatornih oboljenja kože. To su lekovi koje pacijent, ukoliko ima pravu informaciju, može da primeni u slučaju postojanja simptoma, bez čekanja na pregled dermatologa. Isto važi i za negu kože kod ovih oboljenja koja je od izuzetnog značaja za prevenciju i lečenje. Preporuke za primenu emolijentnih i drugih odgovarajućih kremova i losiona koji čine dodatak svakodnevnoj terapiji, pacijent upravo prvo treba da dobije od strane farmaceuta.
  • Obavezna literatura: 1. Doc.dr Mirjana Gajić Veljić, "Savremeni pristup u lečenju inflamatornih dermatoza", prezentacija predavanja.
  • Dopunska literatura: 1. Schaefer P. Acute and Chronic Urticaria: Evaluation and Treatment. Am Fam Physician 2017;95(11):717-724; 2. Popadić S, Gajić-Veljić M, Prcic S, Mijuskovic Z, Jovanovic D, Kandolf-Sekulovic L, Nikolic M. National guidelines for the treatment of atopic dermatitis. Serb J Dermatol Venereol 2016;8:129-153; 3. Bieber T, Akdis C, Lauener R, Traidl-Hoffmann C, Schmid-Grendelmeier P, et al. Global Allergy Forum and 3rd Davos Declaration 2015: Atopic dermatitis/Eczema: challenges and opportunities toward precision medicine. Allergy 2016;71:588-92; 4. Torsekar R, Gautam MM. Topical Therapies in Psoriasis. Indian Dermatol Online J 2017;8(4):235-245; 5. Ring J, Alomar A, Bieber T, Deleuran M, Fink-Wagner A et al. European Dermatology Forum; European Academy of Dermatology and Venereology; European Task Force on Atopic Dermatitis; European Federation of Allergy; European Society of Pediatric Dermatology; Global Allergy and Asthma European Network. Guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) Part II. J Eur Acad Dermatol Venereol 2016; 26(9):1176-93.
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371450-62
    A-1-2175/19 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Alijansa, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371450-62
    Poziv na broj: A-1-2175/19 BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: A-1-2175/19

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      114.6Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
     • 1. Doc.dr Mirjana Gajić Veljić, "Savremeni pristup u lečenju inflamatornih dermatoza", prezentacija predavanja URL adresa
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
     • TEST: Savremeni pristup u lečenju inflamatornih dermatoza
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.