Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE A-1-2531/19

  BROJ ODLUKE 153-02-2167/2019-01

  Cilj programa je: Sticanje znanja koja mogu unaprediti razumevanje značaja pravilne higijene i nege kože kod različitih tipova kože i najčešćih oboljenja kože; Upoznavanje sa smernicama za pravilnu higijenu i negu kože kod najčešćih oboljenja kože (atopijski i kontaktni dermatitis); Osposobljavanje za primenu smernica.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Asist.dr sci Srđan Tanasilović
  • Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
  • Akreditovan za: Lekare (specijalnost: dermatovenerologija, opšta medicina, medicina rada, pedijatrija, medicinska mikrobiologija, imunologija), farmaceute, medicinske sestre, zdravstvene tehničare (farmaceutske tehničare)
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: A-1-2531/19
  • Broj odluke: 153-02-2167/2019-01
  • Akreditovan dana: utorak, 19. novembar 2019.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Zdrava koža ima prepoznatljivu elastičnost i teksturu. Pored toga, zdrava koža se ponaša kao adekvatna semipermeabilana barijera. Ove karakteristike zdrave kože su najvećim delom posledica odgovarajućeg, zdravog, hidrolipidnog omotača. S druge strane, ukoliko je koža suva (neadakvatna hidrolipidna barijerna funkcija) lako dolazi do pojave crvenila, perutanja, svraba i alergijskih reakcija.
   Od značaja je da se prepozna tip kože, kako bi se odredila optimalna sredstva za negu. Pored toga, tokom lečenja i u prevenciji kožnih bolesti neophodna je primena adekvatnih preparata za negu tela (emolijentnih sredstava).
   Pravilan izbor preparata za negu pomaže obnavljanje barijerne funkcije kože i povećava otpornost prema faktorima sredine koji pokreću ili pogoršavaju razvoj bolesti. Pojedina sredstva za hidriranje kože poboljšavaju barijernu funkciju kože i smanjuju osetljivost kože na iritanse. Suvoća kože je izraženija tokom zimskih meseci zbog suvog toplog vazduha i niske vlažnosti u stanovima. Svakodnevno kupanje se smatra jednim od najboljih načina hidriranja kože.
   Preparati za negu nanose se na čistu kožu. Dostupni su u različitim farmaceutskim oblicima. Problem suve i osetljive kože javlja se u sklopu različitih inflamatornih dermatoza gde postoji narušena barijerna funkcija kože. Slični problem sa kožom mogu da se jave i kao posledica opšte ili lokalne dermatološke terapije. U oba slučaja upotreba emolijentnih sredstava je neophodna, jer ne predstavlja samo negu, nego značajno poboljšava kliničku sliku, smanjuje simptome i sinergistički deluje na dermatološku terapiju kako lokalnu, tako i topikalnu, što skraćuje period lečenja. Adekvatan izbor preparata za negu zdrave i/ili obolele kože vodi ka održanju ili obnavljenju adekvatne barijerne funkcije kože.
   U fokusu ovog programa kontinuirane medicinske edukacije je nega zdrave kože, kože kod obolelih od različitih inflamatornih dermatoza i kože pacijenata na sistemskoj i lokalnoj dermatološkoj terpiji. Realizuje se kao elektronski test sa 50 pitanja, a namenjen je lekarima koji učestvuju u lečenju različitih oboljenja kože i farmaceutima i farmacutskim tehničarima, koji učestvuju u savetovanju pacijenta u vezi sa upotrebom različitih sredstava za lečenje i negu kože.
  • Obavezna literatura: 1. Asist.dr sci Srđan Tanasilović "Nega zdrave kože, kože kod obolelih od različitih inflamatornih dermatoza i kože pacijenata na sistemskoj i lokalnoj dermatološkoj terpiji", prezentacija predavanja
  • Dopunska literatura: 1. Silverberg JI, Nelson DB, Yosipovitch G. Addressing treatment challenges in atopic dermatitis with novel topical therapies. J Dermatolog Treat 2016; 27: 568-76; 2. Bieber T, Akdis C, Lauener R, Traidl-Hoffmann C, Schmid-Grendelmeier P, et al. Global Allergy Forum and 3rd Davos Declaration 2015: Atopic dermatitis/Eczema: challenges and opportunities toward precision medicine. Allergy 2016; 71: 588-92; 3. Kravvas G, Gholam K. Use of topical therapies for pediatric psoriasis: A systematic review. Pediatr Dermatol. 2018; 35(3): 296-302; 4. Mercurio DG, Segura JH, Demets MB, Maia Campos PM. Clinical scoring and instrumental analysis to evaluate skin types. Clin Exp Dermatol. 2015; 38(3): 302-8; quiz 308-9; 5. Moncrieff G, Cork M, Lawton S, Kokiet S, Daly C, Clark C. Use of emollients in dry-skin conditions: consensus statement. Clin Exp Dermatol. 2015; 38(3): 231-8; quiz 238.
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa.
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371450-62
    A-1-2531/19 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Alijansa, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371450-62
    Poziv na broj: A-1-2531/19 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: A-1-2531/19

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      110.8Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
     • 1. Asist.dr sci Srđan Tanasilović "Nega zdrave kože, kože kod obolelih od različitih inflamatornih dermatoza i kože pacijenata na sistemskoj i lokalnoj dermatološkoj terpiji", prezentacija predavanja Datoteka
      1.1MB PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
     • TEST: Savremeni principi nege zdrave i bolesne kože
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.