Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE A-1-105/21

  BROJ ODLUKE 153-01-00071/2021-01

  Cilj programa je: Usvajanje najnovijih znanja o: 1. bezbednosti, efikasnosti i dostupnosti savremenih metoda kontracepcije, 2. ograničenjima vezanim za životnu dob i anamnestičke podatke o ličnom i/ili porodičnom opterećenju. Suzbijanje predrasuda u zdravstvenoj profesiji vezano za kontraceptivne metode koje u svojoj osnovi sadrže hormone. Reafirmacija metoda lokalne kontracepcije na evidence based osnovi. Usvajanje sveobuhvatnog individualnog pristupa u određivanju najbolje kontraceptivne metode za svaku ženu i par ponaosob.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Prof.dr Ana Mitrović Jovanović
  • Organizator: Strukovno udruženje Akademija javnog zdravlja
  • Akreditovan za: Lekare (specijalnost: ginegologija i akušerstvo, interna medicina - endokrinologija, opšta medicina, medicina rada, pedijatrija), farmaceute, medicinske sestre (ginekološko akušerske sestre - babice, medicinske sestre - vaspitačice), zdravstvene tehničare (farmaceutske tehničare)
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: A-1-105/21
  • Broj odluke: 153-01-00071/2021-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 1. mart 2021.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Planirati porodicu znači rađati željenu decu u optimalnom periodu i, u međuvremenu, koristiti savremenu kontracepciju. Koliki je značaj poznavanja savremenih metoda kontracepcije vidi se iz podatka da čak 44% trudnoća spada u "neplanirane" (započete u neželjeno vreme ili neželjene)
   Teorijsku osnovu ovog rada čine tri, naučno potvrđene činjenice. Prva, da hormonska kontracepcija preporučena “pravim” ženama ima više prednosti nego mana. Druga, da se kontracepcija može prilagođavati individualnim potrebama pacijentkinja, jer je dostupno puno različitih metoda. I treća, da uspešnost bilo kog metoda kontracepcije zavisi od tehnike i veštine savetovanja koje pruža davalac zdravstvene usluge.
   Ovaj program kontinuirane medicinske edukacije namenjen je zdravstvenim radnicima koji se bave propisivanjem kontracepcije ili savetovanjem pacijenata u vezi sa njenim korišćenjem. Pre svega lekarima koji pružaju pomoć u vezi sa zaštitom od neželjene trudnoće (rade u oblasti ginekologije, interne medicine i endokrinologije, opšte medicine i medicine rada, pedijatrije), ali će svakako biti koristan i drugim zdravstvenim radnicima (medicinskim sestrama - članovima timova dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena, patronažnim sestrama i sestrama koje rade u službama kućnog lečenja i nege, farmaceutima i farmaceutskim tehničarima koji pružaju informacije i savete korisnicima kontraceptivnih sredstava) od čije dobre saradnje u velikoj meri zavisi zaštita od neželjene trudnoće.
   Da bi individualno mogao da preporuči neku od savremenih metoda planiranja porodice, zdravstveni radnik mora da dobije dovoljno informacija i da stekne adekvatno znanje o svim dostupnim metodama savremene kontracepcije. U tom smislu, opšti cilj programa je unapređenje postojećih znanja i razvoj veština u primeni metoda savremene kontracepcije. Specifični ciljevi programa su: usvajanje sveobuhvatnog pristupa o mogućnostima savetovanja i individualnog pristupa u određivanju najbolje kontraceptivne metode za svaku ženu i par ponaosob; sticanje relevantnih znanja o bezbednosti, efikasnosti i dostupnosti savremenih metoda kontracepcije, kao i ograničenja vezana za životnu dob i anamnestičke podatke u vezi sa opterećenjem lične i/ili porodične anamneze; suzbijanje predrasuda u zdravstvenoj profesiji vezano za pojedine kontraceptivne metode, posebno one koje u svojoj osnovi sadrže hormone; reafirmacija metoda lokalne kontracepcije koje su, bez razloga, nedovoljno korišćene i zaboravljene, a spadaju u efikasne, bezbedne i sa najmanje ograničenja, na evidence based osnovi.
   Korisnici ovog testa steći će znanja o: epidemiološkim podacima u vezi sa korišćenjem kontracepcije u Srbiji i svetu, o podeli kontraceptivnih metoda (kombinovani oralni kontraceptivi I do IV generacije, mono-komponenti oralni kontraceptivi koji sadrže samo progestagenu komponentu, intrauterina i intravaginalna kontracepcija, transdermalni flaster i implanti, injekcije za kontrolu rađanja, hitna kontracepcija, lokalna kontracepcija - barijerne i hemijske metode), o karakteristikama metoda (Pearl Index efikasnosti, bezbednost, režim doziranja, indikacije i kontraindikacije), kao i savremenim preporukama u vezi sa individualnim pristupom u odabiru metoda.
   Program je rezultat dugogodišnjeg kliničkog iskustva autora, stečenog višedecenijskim radom u oblasti planiranja porodice.
  • Obavezna literatura: 1. Prof.dr Ana Mitrović Jovanović "Savremene metode planiranja porodice", autorizovano predavanje; 2. Prof.dr Ana Mitrović Jovanović "Vodič kroz kontracepciju", prezentacija.
  • Dopunska literatura: 1. Milosavljevic J, Bogavac-Stanojevic N, Krajnovic D, Mitrovic-Jovanovic A. Serbian gynecologists’ and pharmacists’ beliefs about emergency contraception. Women & Health, 2017. 57(4): 508-19; 2. Milosavljevic J, Krajnovic D, Bogavac-Stanojevic N. Predictors of pharmacists' provision of emergency contraceptive pills. Health Care for Women International, 2016. 37(10): 1170-81; 3. D. Blithe. Pipeline for contraceptive development. Fertility and Sterility. 2016. 106(6): 1295-302; 4. Finer L, Zolna M. Declines in unintended pregnancy in the United States, 2008-2011. N Engl J Med 2016; 374:843-52; 5.Shah IH, Santhya KG, Cleland J. Postpartum and Post‐Abortion Contraception: From Research to Programs. 2015. 46(4): 343-53.
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371643-65
    A-1-105/21 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371643-65
    Poziv na broj: A-1-105/21 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: A-1-105/21

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      116.2Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako Niste član AKME ili niste uplatili kotizaciju.
     • 1. Prof.dr Ana Mitrović Jovanović "Savremene metode planiranja porodice", autorizovano predavanje Datoteka
      4.2MB PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako Niste član AKME ili niste uplatili kotizaciju.
     • 2. Prof.dr Ana Mitrović Jovanović "Vodič kroz kontracepciju", prezentacija. Datoteka
      6.5MB PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako Niste član AKME ili niste uplatili kotizaciju.
     • TEST: Savremene metode i principi primene hormonske kontracepcije
      Nije dostupno, osim ako Niste član AKME ili niste uplatili kotizaciju.
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.