Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE D-1-592/20

  BROJ ODLUKE 153-02-840/2020-01

  Cilj programa je: Sticanje znanja o nutritivnim potrebama odraslih osoba. Upoznavanje sa specifičnostima ishrane radnoaktivne populacije. Razumevanje značaja kvalitetne ishrane na produktivnost u radu.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Snežana Ralić Maričić
  • Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
  • Akreditovan za: Medicinske sestre, zdravstvene tehničare
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: D-1-592/20
  • Broj odluke: 153-02-840/2020-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 17. avgust 2020.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Populaciona grupa odraslih osoba obuhvata najveći broj stanovnika jedne zemlje. Ovoj grupi pripadaju i svi zdravstveni radnici. Pored toga što je najbrojnija, ova grupa je i najraznovrsnija: u pogledu radne angažovanosti, vrsti poslova koje obavnjaju, specifičnim stanjima (trudnoća, dojenje, aktivni sportisti...) itd.
   Važnost nutrijenata ogleda se u obezbeđivanju energije, osiguravanju strukture i održavanju fiziološke funkcije čovekovog organizma. Prema hemijskom sastavu, postoji šest klasa nutrijenata: belančevine (proteini), ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali i voda. Prema drugoj podeli postoje hranljive i regulatorne materije. Hranljive materije obuhvataju: proteine, masti i ugljene hidrate. Vitamini, minerali i fitohemikalije su regulatorne materije. U zavisnosti od količine potrebne organizmu, nutrijenti se dele na: makro- i mikronutrijente.
   Određivanje ukupnih dnevnih energetskih potreba je bitno za razvoj,obnovu i regulisanje stanja uhranjenosti organizma. To je uslov postizanja i unapređenja dobrog zdravlja, kao i u cilju prevencije oboljenja. Na osnovu telesne visine i težine računa se indeks uhranjenosti tela (Body mass index, BMI) i na prema njemu se određuje kategorija uhranjenosti. Precizniji uvid o uhranjenosti, odnosno rasporedu masnog tkiva dobija se merenjem, odnosno određivanjem obima struka. Energetske potrebe zavise od mnogobrojnih faktora (pol, godine, fizička angažovanost, zdravstveno stanje i dr.), te se ne mogu generalizovati dnevne energetske potrebe. Pored toga, ovoj grupi stanovništva pripadaju specifične podgrupe, poput trudnica, dojilja, aktivnih sportista i dr. koje imaju specifične potrebe u energiji, ali i u drugim nutrijentima. Prema utvrđenoj klasifikaciji načina života u odnosu na intenzitet fizičke aktivnosti postoje tri kategorije: sedanterni način života ili laka fizička aktivnost, aktivna ili umerena fizička aktivnost i teška fizička aktivnost ili veoma aktivan način života. Procena težine rada je značajna i vrši se u cilju: normiranja radnog opterećenja, programiranja režima rada i odmora, kao i vršenja profesionalne selekcije. Procena težine rada vrši se na osnovu određivanja utrošene energije tokom rada. Energetska potrošnja kreće se od 4 – 6 KJ/min u mirovanju do 50 – 80 KJ/min pri veoma teškom radu. Prema energetskoj potrošnji postoje četiri vrste  (kategorije): lak, umeren, težak i vrlo težak rad. Ovakva podela rada primenjuje se na dinamički, fizički rad sa pretežnom aktivacijom velikih mišićnih masa u aerobnim uslovima. Na energetsku potrošnju značajan uticaj imaju pol, godine starosti i stepen uvežbanosti (kondicije). Mnoge studije potvrdile su značajan uticaj ishrane na radnu sposobnost. Osnovni principi pravilne ishrane odraslog, radnoaktivnog stanovništva su: raznovrsnost, umerenost i uobročenost. Raznovrsnost podrazumeva unos različitih namirnica, umerenost se odnosi na količinu pojedene hrane i uobročenost znači poštovanje određene dinamike unosa obroka. Preporuke o unosu kalorija u brojčanom iznosu manje su prihvatljive od slikovitog prikaza u obliku tanjira ili piramide pravilne ishrane. Zbog mnogobrojnih uloga vode u telu, poput zaštitne i regulatorne, uloge u prenošenju hranljivih i regulatornih materija, učestvovanju u biohemijskim reakcijama i dr. neophodno je voditi računa o preporučenom dnevnom unosu.
   Prednosti uspešne promocije zdravlja na radnom mestu su mnogobrojne kako za zaposlenog, tako i za poslodavca, poput: povećane produktivnosti, smanjeno odsustvovanje sa posla, niži nivo profesionalnog stresa, unapređenje radne sredine, manji broj povreda na radu, profesionalnih oboljenja itd.
  • Obavezna literatura: 1. Snežana Ralić Maričić "Nutrijenti u ishrani odraslih osoba", prezentacija predavanja.
  • Dopunska literatura: 1. Coulston A, et al. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press, 2017.1072; 2. Mwaruwa S. Role of nutrition in health promotion and chronic disease prevention. Journal Nutr Food Sci, 2016; 3. Аранђеловић М, Јовановић Ј. Медицина рада. Медицински факултет, Ниш, 2019; 4. Новаковић Б, Јусуповић Ф. Исхрана и здравље. Mонографија. Нови Сад: Медицински факултет, 2016. 354; 5. Bennett B, et al. Nutrition and the science of disease prevention: a systems approach to support metabolic health. Ann N Y Acad Sci. 2016: 1–12.
  • Veb sajt autorke testa: www.porodicninutricionista.com
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371450-62
    D-1-592/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Alijansa, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371450-62
    Poziv na broj: D-1-592/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: D-1-592/20

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      123.2Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate grupi Upisani na kurs
     • 1. Snežana Ralić Maričić "Nutrijenti u ishrani odraslih osoba", prezentacija predavanja. Datoteka
      305.9Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate grupi Upisani na kurs
     • TEST: Nutrijenti u ishrani odraslih osoba
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate grupi Upisani na kurs
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.