Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE A-1-2065/20

  BROJ ODLUKE 153-02-01202/2020-01

  Cilj programa je: Upoznavanje sa etiopatogenezom akni; Sticanje znanja i osposobljavanje za adekvatnu topikalnu i sistemsku terapiju akni; Razumevanje uzroka pojave neželjenih efekata primene izotretinoina; Razumevanje značaja korišćenja proizvoda za negu kože sklone aknama.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Doc.dr Svetlana Popadić
  • Organizator: Strukovno udruženje Akademija javnog zdravlja
  • Akreditovan za: Lekare (specijalnosti: dermatovenerologija, opšta medicina, medicina rada), farmaceute, medicinske sestre, zdravstvene tehničare (farmaceutske tehničare)
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autorа: 7
  • Broj akreditacije: A-1-2065/20
  • Broj odluke: 153-02-01202/2020-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 16. novembar 2020.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Acne vulgaris predastavljaju oboljenje sebacealnih žlezda. Postoje različite forme akni i različite težine kliničke slike. Međutim, akne, bez obzira na težinu kliničke slike u mogu značajnoj meri da utiču na kvalitet života obolelih.  Cilj terapije je da se spreči nastanak novih primarnih promena kao i da se postigne sanacija postojećih promena u trenutku započinjanja lečenja. Često se čak i teže forme akni smatraju prolaznim mladalačkim problemom, što je pogrešno. Prema preporukama Globalne alijanse koja je posvećena problemu lečenja akni, akne treba shvatiti kao hronično oboljenje a ne samo kao prolazni problem s obzirom da je u svim uzrasnim grupama pojava akni povezana sa nizom psihosocijalnih problema. Zbog toga je preporuka da akne treba lečiti odmah, bez obzira na težinu kliničke slike. Terapija akni može da bude lokalna i opšta i određuje je težina kliničke slike i opšte zdravstveno stanje pacijenta.  Opšta terapija rezervisana je za teže kliničke forme, ordiniraju je dermatolozi i podrazumeva primenu retinoida (izotretinoin),  antibiotika (azitromicin, doksiciklin ređe eritromicin) koji se daju pre svega zbog svojih antiinflamatornih efekata i oralnih kontraceptiva kod žena.  Izotretinoin  reguliše funkciju sebacealnih žlezda i kao takav je lek izbora kod teških i veoma teških formi akni. Lokalna terapija akni podrazumeva primenu različitih preparata, koji deluju antiinflamatorno, regulišu funkciju sebacealnih žlazda, utiču na folikularnu hiperkeratozu kao i na Propionibacterium acnes. Inicijalno se često propisuju klindamicin, eritromicin ili benzoil- peroksid u forim losiona, gela ili krema. Dalje, azelaična kiselina i retinoidi za lokalnu primenu (tretinoin, adapalen) daju odlične rezultate kod formi akni koje ne zahtevaju opštu terapiju. Od značaja je da se šire stručna zajednica upozna sa osnovnim principima lečenja akni, kombinacijom lekova i očekivanim nuspojavama koje prete terapiju akni. Upotreba dermokozmetičkih proizvoda, odnosno proizvoda za negu kože sa aknama je uobičajna. Dermokozmetički proizvodi su posredni proizvodi između lekova na recept i kozmetike, dostupni pacijentima bez lekarskog recepta. Ovi proizvodi su dosta popularni i mogu se koristiti bez direktnog nadzora dermatologa. U obrazovanju pacijenata kada su upitanju dermokozmetički proizvodi veliku ulogu ima osoblje u apotekama. Postoje dokazi i za i protiv upotrebe dermokozmetičkih proizvoda kod pacijenata sa aknama. Uobičajno lečenje akni ima nekoliko izazova kao što su očekivani neželjeni efekti i neadekvatan odgovor na terapiju. Dermokozmetički proizvodi se mogu koristiti za smanjivanje ovih neželjenih efekata. Odgovarajuća upotreba ovih proizvoda može povećati dobrobit tretmana akni, smanjiti neželjene efekte i smanjiti potrebu za lokalnim antibiotikom.
   Ovaj program kontinuirane edukacije namenjen je lekarima i farmaceutima, ali može biti koristan i drugim kategorijama zdravstvenih radnika (farmaceutski tehničari, medicinske sestre).
  • Obavezna literatura: 1. Doc.dr Svetlana Popadić "Nega kože sklone aknama i terapija akni", autorizovano predavanje.
  • Dopunska literatura: 1. Hazarika N. Acne vulgaris: new evidence in pathogenesis and future modalities of treatment. J Dermatolog Treat. 2019; 8:1-33; 2. Ramezani Tehrani F, Amiri M. Polycystic Ovary Syndrome in Adolescents: Challenges in Diagnosis and Treatment. Int J Endocrinol Metab. 2019; 17(3); 3. Machiwala AN, Kamath G, Vaidya TP. Knowledge, Belief, and Perception among Youths with Acne Vulgaris. Indian J Dermatol. 2019; 64(5): 389-91; 4. Hauk L. Acne Vulgaris: Treatment Guidelines from the AAD. Am Fam Physician. 2017; 95(11): 740-1; 5. Tadicherla S, Ross K, Shenefelt PD, Fenske NA Topical corticosteroids in dermatology. J Drugs Dermatol. 2019; 8(12): 1093-105.
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371643-65
    A-1-2065/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371643-65
    Poziv na broj: A-1-2065/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: A-1-2065/20

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      232.9Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate grupi Upisani na kurs
     • 1. Doc.dr Svetlana Popadić "Nega kože sklone aknama i terapija akni", autorizovano predavanje. Datoteka
      4.8MB PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
     • TEST: Terapija i nega kože sklone aknama
      Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.