Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE D-1-757/20

  BROJ ODLUKE 153-02-01202/2020-01

  Cilj programa je: Upoznavanje sa parametrima koji se određuju u postupku laboratorijske dijagnostike anemije. Razumevanje njihovog značaja za postavljanje dijagnoze anemije. Osposobljavanje za tumačenje dobijenih rezultata na bazi njihovog odstupanja od normalnih vrednosti.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Mirjana Gajić SLT, Vladan Jerinić
  • Organizator: Strukovno udruženje Akademija javnog zdravlja
  • Akreditovan za: Medicinske sestre, zdravstvene tehničare (laboratorijske tehničare, strukovne medicinsko-laboratorijske tehnologe)
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: D-1-757/20
  • Broj odluke: 153-02-01202/2020-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 16. novembar 2020.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: NAnemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Ovo oboljenje može da ima veoma ozbiljan uticaj na život obolelih osoba. Mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena i samim tim ćelije dobijaju manje hranjivih materija. Anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.
   Laboratorijske analize za dijagnostiku anemija su: krvna slika, morfologija leukocita, broj retikulocita, Fe parameter, markeri inflamacije / infekcije: CRP, IL-6, ESR, fibrinogen, markeri hemolize: bilirubin (konjugovani i nekonjugovani), haptoglobin, LDH
    Gvožđe predstavlja jedan od najvažnijih elemenata u organizmu koji je uključen u mnoge metaboličke procese. Ulazi u sastav hemoglobina gde je neophodan za vezivanje i transport kiseonika do tkiva, učestvuje u ćelijskom disanju, ulazi u sastav nekih proteina i enzima. U organizam se unosi putem hrane biljnog i životinjskog porekla. Kroz krv se transportuje pomoću transferina, proteina koji služi kao nosač. Na taj način stiže do tkiva i organa gde se ugrađuje u proteine i enzime ili se formiraju depoi gvožđa.
   Feritin u krvi je kompleks gvožđa i proteina. U organizmu se normalno stvaraju rezerve gvožđa i to u formi feritina i hemosiderina. Feritin je depo gvožđa koji se nalazi u ćelijama i može, po potrebi, vrlo brzo da oslobodi gvožđe koje onda postaje dostupno drugim tkivima i organima. Mala količina feritina se oslobađa u krv i ta količina je direktno proporcionalna količini deponovanog gvožđa u telu. Kada su količine dostupnog gvožđa nedovoljne, ono se oslobađa iz feritina, zalihe gvožđa se smanjuju i nivo feritina opada.
   Folna kiselina (pteroil-glutaminska kiselina) je jedan od  vitamina B kompleksa. Učestvuje u sintezi nukleinskih kiselina i u metabolizmu aminokiselina. Eritropoetin je glikoproteinski hormon koji kontroliše eritropoezu i  ima još niz bioloških funkcija. Kod odraslih se primarno sintetiše u bubrezima (intersticijalni fibroblasti udruženi sa peri-tubularnim kapilarima i tubularnim epitelnim ćelijama), a male količine i u jetri (perisinusne ćelije) koja je primarni organ za sintezu kod fetusa i neonatusa.
   Hepcidin je hormon koji reguliše ulazak gvožđa u cirkulaciju. Osnovni je regulator za održavanje homeostaze gvožđa. To je mali, solubilni peptid od 25 amino kiselina. Sintetiše se u jetri, a izlučuje se urinom.
  • Obavezna literatura: 1. M.Gajić, V.Jerinić "Laboratorijska dijagnostika anemija", autorsko predavanje.
  • Dopunska literatura: 1. Meiser D, Kayikci L, Orth M. Diagnostic work up of anemic patients: role of iron deficiency. Journal of Laboratory Medicine, 2020; 44(4); 2. Dev S, Babitt JL. Overview of Iron Metabolism in Health and Disease. Hemodial Int. 2017; 21(Suppl 1): S6–S20; 3. Pfeiffer CM, Looker AC. Laboratory methodologies for indicators of iron status: strengths, limitations, and analytical challenges. The American Journal of Clinical Nutrition, 2017; 106(suppl_6): 1606S–1614S; 4. Dignass A, Farrag K, Stein J, Limitations of Serum Ferritin in Diagnosing Iron Deficiency in Inflammatory Conditions. International Journal of Chronic Diseases, 2018; Article ID 9394060, 11 pages; 5. Camaschella C, Nai A, Silvestri L. Iron metabolism and iron disorders revisited in the hepcidin era. Haematologica, 2020; 105(2):
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371643-65
    D-1-757/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371643-65
    Poziv na broj: D-1-757/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: D-1-757/20

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      166.8Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
     • 1. M.Gajić, V.Jerinić "Laboratorijska dijagnostika anemija", autorsko predavanje. Datoteka
      582.6Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
     • TEST: Laboratorijska dijagnostika anemija
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.