Sekcija

  • O PROGRAMU

    BROJ AKREDITACIJE A-1-2176/19

    BROJ ODLUKE 153-02-01685/2019-01

    Cilj programa je: Da korisnici steknu znanja o savremenoj klasifikaciji i nomenklaturi adverzivnih reakcija na hranu; Da korisnici unaprede razumevanje o patoimunološkim mehanizmima nastanka preosetljivosti na hranu; Da korisnici steknu uvid u kliničke karakteristike, dijagnozu i terapiju nealergijskih  reakcija na hranu, IgE vezanih alergija na hranu i Non IgE vezanih alergija na hranu.

    Dodatne informacije

    • Vrsta programa: Elektronski test
    • Autor (klikni na ime): Dr Sci med Nevenka Ilić
    • Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
    • Akreditovan za: Lekare (specijalnost: pedijatrija, klinička imunologija, dermatovenerologija, pulmologija, gastroenterohepatologija, pulmologija, opšta medicina), farmaceute, biohemičare, medicinske sestre, zdravstvene tehničare (laboratorijske tehničare)
    • Bodovi za korisnika: 5
    • Bodovi za autora: 7
    • Broj akreditacije: A-1-2176/19
    • Broj odluke: 153-02-01685/2019-01
    • Akreditovan dana: ponedeljak, 19. avgust 2019.
    • Akreditacija važi još:
    • Kratak sadržaj: Adverzivna reakcija na hranu podrazumeva ponavljanu, abnormalnu reakciju na hranu i može se javiti kod: 1) svih osoba ukoliko uzmu dovoljne količine određene hrane (toksini, mikrobi, farmakološke supstance) 2) osoba sa individualnom osetljivošću (nealergijski i alergijski mehanizmi i psihogene reakcije). Nealergijska preosetljivost na hranu nastaje zbog metaboličkih poremećaja ili su mehanizmi nepoznati, a obuhvata: enzimske deficijenscije, metaboličke defekte, hiperreaktivnosti na vazoaktivne amine, reakcije preosetljivosti na aditive iz hrane. Alergija na hranu je reakcija nastala usled dokazanog ili verovatnog imunološkog mehanizma. Reakcije preosetljivosti na hranu najčešće se ispoljavaju kao I tip (rana i kasna IgE vezana preosetljivost) i kao IV kasne ćelijske preosetljivosti. Non IgE vezane alergije na hranu se klasifikuju kao IgA vezane, T ćelijske i nastale usled taloženja imunih kompleksa. Mogu nastati po II tipu (posredovana antitelima fiksiranim na ćelijama),  III tipu (posredovana imunim kompleksima) i IV tipu kasne ćelijske preosetljivosti.
      IgE vezane alergije se manifestuju kao:  kutana bolest (urtikarija, angioedem), gastrointenstinalna bolest (oralni alergijski sindrom i gastrointenstinalna anafilaksa), respiratorna bolest (alergijski rinitis i bronhospazam), sistemska bolest (anafilaksa). Mešane IgE vezane alergije na hranu i T ćeliske bolesti manifestuju se kao: kutana bolest (atopijski dermatitis), gastrointenstinalna bolest (eozinofilni alergijski ezofagitis, gastritroenteritis), respiratorna bolest (astma). IgE vezane alergije i mešovite alergijske bolesti na hranu dijagnostikuju se na osnovu kliničke slike i detekcije specifičnih IgE antitela in vivo (skin prick) ili in vitro (enzimski eseji, FIA i CLA allergy testovi) metodama. Pacijenti sa IgE vezanom alergijom na kikiriki, orah, ribu i rakove retko gube kliničku osetljivost. Deca sa alergijom na kravlje mleko, soju i pšenicu podvrgavaju se testiranju na 1-2 godine; a sa alergijom na jaja na 2-3 godine.
      T ćelijske (non IgE vezane alergije na hranu) klinički se manifestuju kao: kutana bolest (kontaktni dermatitis, dermatitis herpetiformis), gastrointenstinalna bolest (proteinske entropatije, proteinski enteritis, proktitis, celijakija), respiratorna bolest (hranom izazvana plućna hemosideroza (Sindrom Heiner)). Dijagnostika non IgE vezanih alergija na hranu podrazumeva kliničku sliku, za kontaktni dermatitis koristi se patch test, serološke analize IgM, IgG i IgA antitela na hranu, HLA tipizaciju i vrlo često biopsiju creva. Proteinski enteritisi i eozinofilni gastroenteritis perzistiraju u dugim vremenskim periodima. Celijačna bolest je doživotna.
    • Obavezna literatura: 1. Dr Sci med Nevenka Ilić, "Reakcije preosetljivosti na hranu", autorizovano predavanje.
    • Dopunska literatura: 1. Mueller RS, Unterer S. Adverse food reactions: Pathogenesis, clinical signs, diagnosis and alternatives to elimination diets. The Veterinary Journal, 2018; 236: 89-95; 2. Jorge A, Santos Silvac M, Lozoya-Ibáneza C, Lorentee F, Sarinhof E et al. Development of a tool for screening adverse food reactions and food allergy in Portuguese children. Allergologia et Immunopathologia, 2019; 47(4): 342-9; 3. Afify SM, Pali-Schöll I. Adverse reactions to food: the female dominance – A secondary publication and update. World Allergy Organ J. 2017; 10(1): 43; 4. Kelso JM. Unproven Diagnostic Tests for Adverse Reactions to Foods. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2018; 6(2): 362–5; 5. Valenta R, Hochwallner H, Linhart B, Pahr S. Food Allergies: The Basics. Gastroenterology, 2015. 148(6): 1120-31.e4.
    • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa
    • Broj pitanja u testu: 50
    • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

    Preporučite prijateljima



    Ostavite komentar

    Otvorite korisnički nalog

    • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

    • koraci

      Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

      Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

      koraci

      Upoznajte se sa testom

      Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

      Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

      koraci

      Upoznajte se sa literaturom

      Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

      U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

      koraci

      Pristupite rešavanju testa

      Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

      koraci

      Popunite evaluacioni upitnik

      Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

      koraci

      Preuzmite potvrdu

      Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

      • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

        Za uplate iz Srbije

        1.500,00
        160-371450-62
        A-1-2176/19 / BROJ VAŠE LICENCE

        Primalac: SU Alijansa, Resavska 84/9, Beograd
        Svrha uplate: Kotizacija
        Iznos: 1.500,00
        Broj računa: 160-371450-62
        Poziv na broj: A-1-2176/19 BROJ VAŠE LICENCE

        Za uplate izvan Srbije

        Cena: 15 €

        Account with institution:

        SWIFT CODE: DBDBRSBG
        BANCA INTESA AD, BEOGRAD
        Milentija Popovica 7b
        Beograd,
        Republika Srbija

        Beneficiary:

        IBAN: /RS35160005400000501393
        Akademija za kont.medicinsku edukaciju
        Resavska 84
        Beograd
        Republic of Serbia

        Remittance information: A-1-2176/19

          •  Pogledajte pitanja Datoteka
            119.6Kb PDF dokument
            Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
          •  1. Dr Sci med Nevenka Ilić, "Reakcije preosetljivosti na hranu", autorizovano predavanje. Datoteka
            3.1MB PDF dokument
            Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
          •  TEST: Reakcije preosetljivosti na hranu
            Nije dostupno, osim ako: Pripadate bilo kojoj grupi
        • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.