O PROGRAMU

BROJ ODLUKE 153-02-01202/2020-01
Cilj programa je: Edukativni ciljevi su: sticanje osnovnih znanja o karakteristikama gihta kao oboljenja, metodama lečenja i osnovnim principima medicinske nutritivne terapije gihta; osposobljavanje za primenu medicinske nutritivne prevencije i terapije kod pacijenata obolelih od gihta.
Dodatne informacije
- Vrsta programa: Elektronski test
- Autor (klikni na ime): Snežana Ralić Maričić
- Organizator: Strukovno udruženje Akademija javnog zdravlja
- Akreditovan za: Medicinske sestre (strukovne patronažne sestre, patronažne sestre, medicinske sestre - vaspitačice), zdravstvene tehničare (nutricioniste-dijetetičare, farmaceutske tehničare)
- Bodovi za korisnika: 5
- Bodovi za autora: 7
- Broj akreditacije: D-1-758/20
- Broj odluke: 153-02-01202/2020-01
- Akreditovan dana: ponedeljak, 16. novembar 2020.
- Akreditacija važi još:
- Kratak sadržaj: Giht (Artritis urica) spada u grupu reumatskih bolesti i za ovo oboljenje zna se odavno. Za tzv. "bolest careva i kraljeva" znali su stari Grci i Rimljani, koji su još tada imali saznanje da postoji povezanost te bolesti sa preterivanjem u jelu i piću. Naime, tada su samo bogati mogli sebi da priušte preterano konzumiranje hrane i pića koja mogu izazvati giht, a koje su za ostalo stanovništvo bile nedostupne. Međutim, danas takvih razlika nema, pa se mnogi autori slažu da je giht postao narodna bolest.
Giht je oboljenje koje nastaje kao posledica kristalizacije mokraćne kiseline u zglobovima i mekim tkivima. Mokraćna kiselina nastaje kao proizvod metabolizma purina, endogenog porekla ili purina unetih hranom. Dnevno se ljudskom organizmu sintetiše 250-750 mg mokraćne kiseline, od čega se 70% izluči preko urina i 30% putem gastrointestinalnog trakta. Mokraćna kiselina je fiziološki sastojak krvi. Međutim, ukoliko je serumska koncentracija mokraćne kiseline veća od 360 mg μmol/l, radi se o hiperurikemiji (grčki: previše mokraćne kiseline u krvi). Tada se mogu stvoriti kristali mokraćne kiseline i uzrokovati upalnu reakciju.
Pojava hiperurikemije je relativno česta i procenjuje se da je ima 20% u opštoj populaciji, dok je prevalencija gihta oko 3%. Prevalencija gihta se povećava sa povećanjem serumske koncentracije mokraćne kiseline. Giht se javlja češće kod muškaraca nego kod žena i bolest je znatno češće kod starijih pacijenata, dok se kod mlađih od 45 godina javlja veoma retko. Učestalost obolevanja objašnjava se porastom broja osoba sa metaboličkim sindromom, češćom upotrebom diuretika i promenama navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti, a kao posledica toga i povećanje broja gojaznih osoba. Tako je prevalencija gihta kod gojaznih osoba 5%, dok je kod normalno uhranjenih više nego duplo manja (2%).
Osnovni uslov dobrog lečenja gihta je pravovremeno utvrđivanje dijagnoze bolesti. Najveći broj pacijenata koji imaju giht leči se kod lekara opšte prakse, dok se samo 10% leči kod reumatologa. Poslednjih godina je značajno unapređena farmakoterapija gihta, što značajno ima uticaja za adekvatno lečenje obolelih.
Pacijente sa gihtom treba edukovati o tome kako je njihova bolest nastala, značaju fakmakološkog lečenja, važnosti ishrane i životnih navika u nastanku i prevenciji hiperurikemije i gihta. Medicinska nutritivna terapija obuhvata preporuke za unos namirnica koje ne sadrže ili imaju mali sadržaj purina (povrće, voće, mleko i mlečni priozvodi, jaja, ulje), zatim izbegavanje namirnica sa visokim sadržajem purina (kvasac, mesa, iznutrice, riba, alkohol), regulisanje telesne težine itd. Medicinska nutritivna prevencija podrazumeva edukaciju u cilju prevencije nastanka hiperurikemije, odnosno gihta. - Obavezna literatura: 1. Snežana Ralić Maričić, master javnog zdravlja i nutricionista, Giht - prezentacija predavanja; 2. Republička stručna komisija za izradu i implementaciju vodiča dobre kliničke prakse. Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje gihta. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Beograd, 2013.
- Dopunska literatura: 1. Ragab G, Elshahaly M, Bardin T. Gout: An old disease in new perspective - A review. Journal of Advanced Research, 2017. 8(5), 495-511; 2. Hainer BL, Matheson E, Wilkes RT. Diagnosis, treatment, and prevention of gout. Am Fam Physician. 2014; 90(12): 831-6; 3. Abhishek A, Roddy E, Doherty M. Gout - a guide for the general and acute physicians. Clin Med (Lond). 2017; 17(1): 54-59; 4. Igel TF, Krasnokutsky S, Pillinger MH. Recent advances in understanding and managing gout. F1000Res. 2017; 6: 247.
- Veb sajt autorke testa: www.porodicninutricionista.com
- Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa.
- Broj pitanja u testu: 50
- Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD