O PROGRAMU

BROJ ODLUKE 153-02-00473/2020-01
Cilj programa je: Sticanje znanja o ulozi i značaju pravilne ishrane u prevenciji karijesa, prevenciji periodontalne bolesti i prevenciji sistemskih bolesti sa oralnim i dentalnim manifestacijama.
Dodatne informacije
- Vrsta programa: Elektronski test
- Autor (klikni na ime): Prof.dr Goran Belojević
- Organizator: Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju
- Akreditovan za: Lekare (specijalnost: nije specifikovano), stomatologe, farmaceute, biohemičare, medicinske sestre (opšteg smera, pedijatrijske sestre, službe kućnog lečenja i nege, patronažne sestre, stomatološke sestre), zdravstvene tehničare (dijetetičari - nutricionisti, farmaceutski tehničari, zubni tehničari)
- Bodovi za korisnika: 4
- Bodovi za autora: 6
- Broj akreditacije: A-1-1143/20
- Broj odluke: 153-02-00473/2020-01
- Akreditovan dana: četvrtak, 21. maj 2020.
- Akreditacija važi još:
- Kratak sadržaj: Edukativni cilj ovog programa je da obezbedi sticanje znanja o ulozi i značaju pravilne ishrane u prevenciji karijesa, prevenciji periodontalne bolesti i prevenciji sistemskih bolesti sa oralnim i dentalnim manifestacijama.
Karijes je najčešća bolest ljudi i ima karakter infekcije. Pored oralne higijene i stanja imunog sistema, ishrana igra značajnu ulogu u prevenciji i profilaksi karijesa. U tom smislu, korisnici testa steći će znanja o:
- prijemčivosti površine zuba bakterijama u zubnom plaku ili usnoj duplji,
- fermentabilnim ugljenim hidratima u ishrani i vremenu neophodnom za metabolisanjem ugljenih hidrata kao neophodnih preduslova za nastanak karijesa,
- kariogenim bakterijama u usnoj duplji i sastavu gleđi i dentina,
- o lokalnim faktorima usne duplje (lokacija zuba, kvantitet i kvalitet salive i prisustvo zubnih udubljenja i fisura kao elementima kariogenosti zuba),
- o karakteristikama hrane (obliku i konzistenciji hrane, dužini izlaganja, sastavu hrane i vremenskom rasporedu i učestanosti uzimanja hrane) kao faktorima koji utiču na kariogenost hrane,
- o kariogenom supstratu koji čine fermentabilni ugljeni hidrati, salivarni pH < 5.5, često grickanje hrane i teško svarljiva hrana,
- o kariogenim fermentabilnim ugljenim hidratima iz žitarica, voća, mlečnih zašećerenih proizvoda i šećera,
- o značaju pH > 5.5 i dovoljnog lučenja salive u prevenciji karijesa,
- o kariostatskoj hrani koja ima protektivni karakter (ne doprinosi karijesu) kao što je neskrobno povrće i kokice, meso, riba, jaja, masti,
- o antikariogenoj hrani, u koju spadaju neke vrste sireva i žvakaće gume sa ksilitolom koje, kada se uzimaju pre kariogene hrane, čine da bakterije iz plaka ne metabolišu,
- o mehanizmima antikariogenog delovanja fluora i načinu suplementacije.
Testom se takođe prenose znanja o karijesu ranog detinjstva, kao i o periodontalnoj bolesti u starosti i mogućnostima nutritivne podrške terapiji.
Osim karijesa, ovim testom obrađena je nutritivna podrška prevenciji ili sanaciji različitih oralnih manifestacije kod dijabetes melitusa, gljivičnih infekcija, kancera glave i vrata i AIDS-a. - Obavezna literatura: 1. Prezentacija predavanja Prof.dr Goran BELOJEVIĆ "ISHRANA KAO FAKTOR PREVENCIJE BOLESTI USTA I ZUBA".
- Dopunska literatura: 1. Khanh LN, Ivey SL, Sokal-Gutierrez K, Barkan H, Ngo KM, Hoang HT et al. Early Childhood Caries, Mouth Pain, and Nutritional Threats in Vietnam. Am J Public Health. 2015; 105(12): 2510-7; 2. Jin J. JAMA PATIENT PAGE. Dietary Guidelines for Americans. JAMA. 2016; 315(5): 528; 3. Iwasaki M, Yoshihara A, Ogawa H, Sato M, Muramatsu K, Watanabe R, Ansai T, Miyazaki H. Longitudinal association of dentition status with dietary intake in Japanese adults aged 75 to 80 years. J Oral Rehabil. 2016;43:737–44; 4. Nomura Y, Okada A, Kakuta E et al. Consistency of supplied food and dentition status of the elderly in residential care homes. BMC Oral Health, 2019; 19: 74; 5. Badrasawi MMH, Hijjeh NH, Amer RS, Allan RM, Altamimi M. Nutrition Awareness and Oral Health among Dental Patients in Palestine: A Cross-Sectional Study. International Journal of Dentistry, 2020.
- Raspoloživo vreme: 2,5 sata za učenje, 1,5 sat za rešavanje testa
- Broj pitanja u testu: 40
- Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD