Sekcija

 • O PROGRAMU

  Akademija za KME
  Resavska 84/9
  11000 Beograd
  Telefon 011 265 83 64
  BROJ AKREDITACIJE D-1-761/20

  BROJ ODLUKE 153-02-01202/2020-01

  Cilj programa je: Sticanje saznanja o gojaznosti kao javnozdravstvenom problemu. Upoznavanje sa epidemiološkim aspektima gojaznosti. Razumevanje značaja ishrane u prevenciji i lečenju gojaznosti.

  Dodatne informacije

  • Vrsta programa: Elektronski test
  • Autor (klikni na ime): Snežana Ralić Maričić
  • Organizator: Strukovno udruženje Akademija javnog zdravlja
  • Akreditovan za: Medicinske sestre, zdravstvene tehničare
  • Bodovi za korisnika: 5
  • Bodovi za autora: 7
  • Broj akreditacije: D-1-761/20
  • Broj odluke: 153-02-01202/2020-01
  • Akreditovan dana: ponedeljak, 16. novembar 2020.
  • Akreditacija važi još:
  • Kratak sadržaj: Potreba je da zdravstveni radnici svih profila imaju znanja i veštine za prevenciju i osnovna znanja za lečenje gojaznosti, velikog javnozdravstvenog izazova. Gojaznost je hronična bolest koju karakteriše prekomerno uvećanje masnih depoa. Nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB) i gojaznost pripada IV grupi bolesti: Endokrine bolesti, bolesti ishrane i metabolizma. Gojaznost nastaje kao rezultat interakcije genetskih, bioloških, psiholoških, socio-kulturnih i činilaca okoline. Utvrđeno je da su faktori spoljašnje sredine više nego biološki, odgovorni za pandemiju gojaznosti. Na pojedine faktore rizika za nastanak gojaznosti ne može se  uticati (godine, nasleđe...), ali u savremenim uslovima gojaznost je primarno posledica nepovoljnog uticaja mnogobrojnih uticaja spoljašnje sredine, prvenstveno ishrane, kao i fizičke neaktivnosti, stesa, pušenja, globalizacije, automatizacije itd. Razlikujemo dve vrste gojaznosti: primarnu (idiopatsku, egzogenu ili nutritivnu gojaznost) i  sekundarnu gojaznost koja je prouzrokovana genetskim poremećajima, endokrinim bolestima, lezijama centralnog nervnog sistema ili jatrogenim uzrocima. Sekundarna gojaznost se mnogo ređe javlja. Utvrđeno je da je gojaznost prisutna približno jednako kod oba pola (muškarci 20,1% žene 22,2%), dok se predgojaznost češće javlja kod muškaraca (41,4%) nego kod žena (29,1%). Dosadašnje donete nacionalne strategije sa ciljem rešavanja gojaznosti kao javnozdravstvenog problema su: "Strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti u Republici Srbiji, „Strategija "Zdravi ljudi, zdravlje u svim politikama”, "Strategijom o ishrani i hroničnim nezaraznim bolestima u kontekstu Zdravlje 2020”, " Strategijom "Razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018". Mnogobrojne posledice gojaznosti predstavljaju veliki izazov društvu u celini, zdravstvenom sektoru, porodicama i pojedincu koji je gojazan. Brojne studije potvrdile su pozitivne efekte lečenja gojaznih osoba. Smanjenje telesne težine za 5 do 10%, dovodi do sniženja nivoa šećera i holesterola u krvi i smanjenja krvnog pritiska. Pored toga, dolazi do smanjenja smetnji pri disanju i problema sa lokomotornim sistemom.
   Medicinska nutritivna terapija je osnovna mera u lečenju predgojaznosti i gojaznosti. Pored toga, medikamentozno, kao i hirurško lečenje gojaznosti mora biti podržano medicinskom nutritivnom terapijom. Zavisno od stepena gojaznosti vrši se individualno korigovanje i kalorijski unos se smanjuje dnevno za 500 – 1000 Kcal u odnosu na dnevne energetske potrebe. Uvođenje dijetoterapije vrednosti 1200 Kcal vrši se u specijalizovanim centrima, nikako u kućnim uslovima. Očekivano i preporučeno smanjenje telesne težine treba da bude 0,5 do 1 kg na nedeljnom nivou. Planirani gubitak kilograma zavisi od stepena gojaznosti, odnosno  od toga koliko iznosi ukupni višak. Gubitak većeg broja kilograma za kraći vremenski period najčešće se vrati nakon nekog vremena i označen je nazivom jo-jo efekat. Medicinska nutritivna terapija gojaznosti propisuje da je optimalan broj obroka 3 – 5 (doručak, ručak, večera i 1 – 2 užine). Definisanost obroka i neunošenje hrane između obroka su važni koraci u redukciji telesne težine. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procena je da fizička neaktivnost predstavlja uzrok 1,9 miliona smrtnih ishoda u svetu godišnje, od čega se 22% pripisuje ishemijskoj bolesti srca, a po 10-16% karcinomu dojke i debelog creva i šećernoj bolesti. Medicinska nutrutivna terapija gojaznosti mora se sprovoditi uz redovnu fizičku angažovanost i tada se očekuju najpovoljniji rezultati.
  • Obavezna literatura: 1. Snežana Ralić Maričić "Praktični saveti za prevenciju i lečenje gojaznosti odraslih", prezentacija predavanja.
  • Dopunska literatura: 1. Sal I. Behavioral therapy in diabetes mellitus and obesity. Diabetes Updates, 2019. 5: 1-6; 2. Bonamichi B et all. The Challenge of Obesity: A Review of Approved Drugs and New. Journal of Obesity & Eating Disorders, 2018. 4: 1-10; 3. Uredba o nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, Sl. Glasnik RS, br. 9/2018; 4. Novaković B, Jusupović F. Ishrana i zdravlje. Monografija. Novi Sad: Medicinski fakultet, 2015. 354.
  • Veb sajt autorke testa: www.porodicninutricionista.com
  • Raspoloživo vreme: 3 sata za učenje, 2 sata za rešavanje testa.
  • Broj pitanja u testu: 50
  • Cena: Za članove udruženja besplatno, ostali 1.500 RSD

  Preporučite prijateljima  Ostavite komentar

  Otvorite korisnički nalog

  • Instrukcije: Klikom na sekciju otvarate sekciju.

  • koraci

   Izvršite uplatu kotizacije ili uplatite članarinu

   Ukoliko želite da budete upisani na test ili u članstvo odmah, obavestite nas o uplati koju ste izvršili (putem elektronske pošte na adresu info@akademijazakme.edu.rs ili slanjem uplatnice na faks 011 2658364; uplatnicu takođe možete fotografisati i poslati na Viber ili WhatsApp). Time ubrzavate proces upisa na željeni program. Ukoliko to ne učinite, bićete upisani tek kada Vaša uplata bude registrovana.

   koraci

   Upoznajte se sa testom

   Ovde možete da vidite sadržaj testa - pitanja koja će vam biti postavljena na testu i ponuđene odgovore, između kojih ćete birati jedan tačan odgovor.

   Ovaj test treba da vam pokaže šta autori očekuju da znate, odnosno, šta treba da naučite i predstavlja svojevrstan vodič za učenje (proučavanje literature).

   koraci

   Upoznajte se sa literaturom

   Ovde ćete naći priloge koje su autori pripremili za sticanje potrebnih znanja.

   U njima se nalaze svi potrebni odgovori na pitanja iz testa. Priloge ćete otvoriti klikom na link. Dok proučavate literaturu, potrudite se da nađete tačne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena.

   koraci

   Pristupite rešavanju testa

   Test koji polažete aktivirajte klikom na link. Za rešavanje testa imate na raspolaganju vreme koje će biti naznačeno pre nego što pristupite rešavanju testa. Kada završite sa davanjem odgovora na pitanje, morate proveriti da li ste tačno odgovorili na pitanje pritiskom na dugme "Proveri", koje se nalazi ispod serije ponuđenih odgovora. Klikom na navedeno dugme, potvrđujete dati odgovor. U suprotnom vaš odgovor neće biti evidentiran. Na sledeće pitanje možete preći tek kada ste pronašli tačan odgovor na prethodno. Svi vaši odgovori biće bodovani, pozitivno (kada odgovorite tačno) ili negativno (kada odgovorite netačno). Konačan broj poena koje ste osvojili na pitanju koje rešavate, predstavlja sumu vaših pokušaja da nađete tačan odgovor. Kada završite sa rešavanjem poslednjeg pitanja, platforma će vas odmah obavestiti koji rezultat ste postigli. Ukoliko broj osvojenih poena na testu bude manji od 60% maksimalnog broja poena, moći ćete da ponovite rešavanje testa.

   koraci

   Popunite evaluacioni upitnik

   Ukoliko je broj poena veći od 60% maksimalnog broja, na ekranu vašeg kompjutera pojaviće se obaveštenje "Položili ste test! Čestitamo!". U nastavku ove poruke, članovima udruženja i korisnicima koji su uplatili kotizaciju biće omogućen pristup evaluacionom upitniku, čije popunjavanje je obavezno i predstavlja poslednji preduslov za preuzimanje potvrde o uspešno položenom testu. Otvorite ga klikom na link "Upitnik za evaluaciju programa" i popunite. Pošaljite ga klikom na dugme "Pošalji svoje odgovore".

   koraci

   Preuzmite potvrdu

   Kada pošaljete evaluacioni upitnik, kliknite na dugme "Nastavak". Platforma će vam omogućiti pristup potvrdi o položenom testu u PDF formatu. Kada preuzmete potvrdu možete je odštampati odmah ili naknadno. Ovim je procedura polaganja onlajn-testa završena. U toku jednog dana polaznici mogu rešavati najviše dva testa (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike, član 9, Službeni glasnik RS, 3/2016).

   • Ukoliko niste član Udruženja, uplatite kotizaciju prema sledećim instrukcijama:

    Za uplate iz Srbije

    1.500,00
    160-371643-65
    D-1-761/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Primalac: SU Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Resavska 84/9, Beograd
    Svrha uplate: Kotizacija
    Iznos: 1.500,00
    Broj računa: 160-371643-65
    Poziv na broj: D-1-761/20 / BROJ VAŠE LICENCE

    Za uplate izvan Srbije

    Cena: 15 €

    Account with institution:

    SWIFT CODE: DBDBRSBG
    BANCA INTESA AD, BEOGRAD
    Milentija Popovica 7b
    Beograd,
    Republika Srbija

    Beneficiary:

    IBAN: /RS35160005400000501393
    Akademija za kont.medicinsku edukaciju
    Resavska 84
    Beograd
    Republic of Serbia

    Remittance information: D-1-761/20

     • Pogledajte pitanja Datoteka
      164.2Kb PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
     • 1. Snežana Ralić Maričić "Praktični saveti za prevenciju i lečenje gojaznosti odraslih", prezentacija predavanja. Datoteka
      4.4MB PDF dokument
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
     • TEST: Praktični saveti za prevenciju i lečenje gojaznosti odraslih
      Nije dostupno, osim ako niste Upisani na kurs
    • Kliknite na link da biste dobili potvrdu u PDF formatu.